Tillverkning |
Skörd
Rågen skärs i Augusti när den har börjat gulna, men inte är helt
mogen. Många halmslöjdare tar rågen när den fortfarande är grön, men
jag anser att halmen blir finare om man tar den senare. Halmsaker ska vara
glänsande gyllengula. Jag skär med lie för att få så långa strån som möjligt. . |
![]()
Rågen knyts ihop till "band"... |
![]() |
...som ställs på skylning i väntan på hemtransport. |
Rensning
Rågen grovrensas och axen klipps av.
Jag använder aldrig axen som skägg på bockarna. De går
lätt sönder och dessutom lockar de råttor och möss.
Julbockar på grönbete. Foto: Keith Samuelson. |
Förvaring
De rensade banden hängs upp högt under tak i en vagga av ståltråd för att inte råttor eller möss ska kunna komma åt dem. | ![]() |
Trästommen snickras
![]() |
Själva tillverkningen av bockarna börjar med att trästommarna snickras. Alla mina bockar har trästomme - även den allra minsta bocken. |
Påklädning
Innan halmen kan användas, måste den först läggas i blöt några minuter, så att den blir lagom mjuk och böjlig. |
Trästommen kläs med halm. Här är några bockar i olika stadier. Som hjälpmedel för att hålla halmen på plats använder jag gummisnoddar och kardborrband. När halmen sitter på plats, binds den hårt fast med snören. |
Flätning
Hornen flätas. Under flätningen tillförs mer halm för att flätorna skall bli tillräckligt långa. Flätorna på Bamsebocken är ca 1,70 m långa. |
Dekoration
![]() |
Roligast är att dekorera bocken med röda band runt kroppen och
halmfläta i pannan. Bamsebocken gör jag även med halmflätor runt kroppen. |
Sist fäster jag en medaljong av läder präglad med Halmbockens varumärke. På medaljongens baksida signerar jag med årtal. | ![]() |