Halmbocken TM

Finska ljuslyktor


  .

I de finska kuststäderna Nykarleby och Jakobstad finns traditionen att tända lyktor till advent. I båda städerna har traditionen sitt ursprung i att man tände lyktor för att visa sjömännen vägen hem och för att välkomna dem. Ingen av dessa traditioner har dock spritt sig till Sverige, utan de är endast lokalt förankrade i respektive stad.

                          


                                             Nykarleby

                                 

I Nykarleby finns traditionen att till advent hänga upp en upplyst stjärna med vanligtvis sju uddar. En stomme av träribbor kläs med tyg i färgerna rött grönt och gult, som är de färger som används på sjön. Senare har färgen blått tillkommit på en av uddarna. Den udden vänds alltid nedåt och symboliserar den mörka underjorden.

                     

                                            Jacobstad

                          

I Jakobstad hänger man på Storgatan upp tre lyktor: Tro (Korset), Hopp (Ankaret) och Kärlek (Hjärtat). Traditionen har funnits sedan 1850-talet. Ursprungligen lystes lyktorna upp av talgljus. Lyktorna var ursprungligen gjorda av papper runt en trästomme och papperet var indränkt i olja för att släppa igenom ljuset bättre. Sedan 1913 är de upplysta av elektriskat ljus.

                     

Lyktorna görs även i mindre storlek för att hängas upp i fönstren inför julen, precis som våra adventsstjärnor.

Tillbaka