Halmbocken TM

Adventsstjärnans historia

              


  .

På 1880-talet började man i Herrnhut i Tyskland tillverka julstjärnor i papper. Uppslaget till stjärntillverkningen kom enligt uppgift från en tysk missionär som sett den svenska traditionen med stjärngossarnas upptåg. Stjärngossarna symboliserar de tre vise männen som följer stjärnan mot Betlehem.

1912 flyttade den tyskfödda professorskan Julia Aurelius till Lund och med sig hade hon en julstjärna av den typ som tillverkades i Herrnhut. Dessa tidigaste julstjärnor spreds genom personliga kontakter mellan svenska familjer i Lund, framförallt med kyrklig anknytning, och herrnhutska tyskar. De här stjärnorna var klotrunda och hade uddar åt all håll. På grund av sin storlek kunde de inte hängas i fönstren, utan hängdes vanligen i taket mitt i rummet eller i dörröppningar. Belysningen bestod av en liten fotogen- eller oljelampa som senare ersättes av elektrisk belysning.

Stjärna från Herrnhut.

1934 började pappershandlaren Bjerre Grahn i Lund att importera stjärnor från Tyskland. Det var nu de fick sin svenska benämning "adventsstjärnor". Dessa stjärnor var platta, gulröda, hade fem uddar och kunde hängas upp i fönstren. De var avsedda för elektriskt ljus.
(Mer information önskas.)

Inför julen 1940 fick Erling Persson (sedemera grundare av klädföretaget Hennes & Mauritz) idén till den hopfällbara, sjuuddiga, gulröda stjärnan som har blivit så populär i Sverige. Stjärnan döptes till "Tindra Kristall" och de små utstansade hålen som fick stjärnan att tindra patentsöktes. Massproduktionen av dessa stjärnor startade 1941 och försäljningen blev explosionsartad.

Tindra Kristall

I de finska städerna Nykarleby och Jakobstad finns sedan 1800-talet liknande traditioner med ljuslyktor som tänds till advent, men dessa traditioner har inte kommit över till Sverige utan är endast lokalt förankrade i respektive stad.                               Mer om de finska lyktorna.

Tillbaka